5 korisnih učinaka trakcije za vašu kralježnicu

Posljednjih godina poraslo je zanimanje za trakciju (dekompresiju) kao način liječenja i prevencije bolnih sindroma kralježnice.  Trakcija (dekompresija) kralježnice zasniva se na načelima istezanja kralježnice. Dekompresijska terapija kralježnice predstavlja moderan, neinvazivan pristup u liječenju bolnih sindroma vrata i leđa.

1. OPUŠTANJE OD STRESA NAKON RADNOG DANA I DUŽEG SJEDENJA

Prema istraživanjima, 54% radno aktivne populacije nakon radnog dana osjeća nelagode u području vratne ili lumbalne (donjeg dijela) kralježnice. Za taj je osjećaj odgovoran povećani tlak unutar diska i između zglobova samih kralježaka koji se javlja nakon više sati sjedenja, stajanja ili fizičkog rada. Nakon redovne primjene trakcije kralježnice, što je 1-2 puta tjedno, utvrđena je mogućnost dužeg vremena provedenog u radu bez razvijanja osjećaja nelagoda.

2. VRAĆANJE OSJEĆAJA POKRETLJIVOSTI I FLEKSIBILNOSTI NAKON OPERACIJE

Kod čovjeka se s dobi prirodno smanjuje pokretljivost zglobova i mekotkivnh struktura (mišića, tetiva) za 60% u odnosu na mladu populaciju. Redovna primjena lagane trakcije (istezanja) kralježnice pomaže u održavanju i većoj pokretljivosti ligamenata, mišića i tetiva koji se vežu na kralježnicu. Te su strukture odgovorne za bol koja nastaje duž kralježnice. Što su mišići manje fleksibilni, veća je mogućnost izbočenja ili ˝ispadanja˝ diska nakon određenog vremena. Zbog toga je preventivna uloga trakcije kralježnice izuzetno bitna čemu u Centru Preventis poklanjamo veliku pozornost.

3. SMANJENJE BOLNIH SINDROMA KRALJEŽNICE

Nakon dužeg vremena rada, razvijaju se bolni sindromi u vratnom ili lumbalnom dijelu (donji dio leđa). Oni označavaju pritisak diska na korijene živaca ili neki njihov dio zbog čega izazivaju glavobolje, vrtoglavice, bolove i trnce u rukama te tupost i slabost ruku ili nogu. Zavisno koliko se dugo razvijaju, mogu biti akutnog ili kroničnog tipa. Trakcijom kralježnice, kojom upravljaju naši stručni i visokoeducirani fizioterapeuti, taj se pritisak u potpunosti otklanja te se disk vraća na svoje mjesto i ne pritišće živac a simptomi trajno nestaju.

4. SPRJEČAVANJE DEGENERATIVNIH PROMJENA HRSKAVICE KRALJEŽNICE

Iza bolnih senzacija u vratu i donjem dijelu leđa najčešće se kriju degenerativne promjene. One označavaju propadanje hrskavice na kralješcima a započinju već oko tridesete godine života. Javljaju se najviše na nižim segmentima vratne i sredini lumbalne kralježnice. Kako bi se kralježnicu rasteretilo pritiska, u disku smanjio tlak a hrskavici omogućilo njenu opskrbu te tako uklonilo bolnost važno je koristiti trakciju (istezanje) kralježnice. Njome u Centru Preventis postižemo povećanje prostora između svih segmenata kralježnice podjednako. Prema istraživanjima, redovnim korištenjem trakcije degenerativne promjene kralježnice odgađaju se za 10 i više godina.

5. UKLANJANJE HERNIJACIJE (IZBOČENJA) DISKA I SPAŠAVANJE OD OPERACIJE Ako je riječ o manjoj ili većoj hernijaciji (protruzija ili ekstruzija) međukralježničnog diska, glavna je terapijska indikacija trakcija kojom se postiže proširenje intervertebralnih prostora, smanjenje iritacije živčanih korijena, uklanjanje boli i ostalih simptoma te sprječavanje razvoja mišićnog grča i boli. Trakcija treba djelovati u smjeru uzdužne osi kralježnice, što se postiže namještanjem bolesnika u položaj ispružene vratne lordoze. Takvim postupkom u Centru fizikalne medicine i rehabilitacije Preventisvraćamo cirkulacija mišićima i ostalim tkivima uz kralježnicu a pacijenta dugoročno spašavamo operacije kralježnice. Moderni uređaji za dekompresiju (trakciju) kralježnice u našoj su ustanovi kombinirani sa zagrijavanjem infracrvenom lampom i TENS elektroterapijom za smanjenje boli kako bi se postigao najbolji mogući učinak!

Prikaz slučaja – uspješna rehabilitacija rupture (puknuća) mišića kvadricepsa

Kako fizioterapija može ubrzati oporavak nakon ozljede

5 razloga zašto vam je potreban ultrazvuk što prije

Imate li problema s vratnom kralježnicom? Prijavite se za besplatni webinar!

Upalni procesi kod mladih sportaša i rekreativaca povezani sa bolnim sindromima

Prikaz slučaja – primjer uspješne rehabilitacije parcijalne rupture tetive m. supraspinatusa

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite popust od 10% na posebne pakete terapije koje smo pripremili samo za Vas.