POLIKLINIKA PREVENTIS

DNS terapijske vježbe

Što je dinamička neuromišćna stabilizacija?

DNS tehnika vježbanja namijenjena je svima koji imaju problema s kralježnicom (bolovima u donjem dijelu leđa, protruzijom diska, skoliozom, povećanom kifozom ili lordozom), te žele povratiti bezbolne obrasce kretanja i podići svakodnevno funkcioniranje na višu razinu. Preporuča se i sportašima u prevenciji ozljeda i povećavanju snage, izdržljivosti, stabilnosti, funkcionalnosti pokreta koja proizlazi iz snažnih mišića trupa.

Često postavljena pitanja

Dinamička neuromišićna stabilizacija rehabilitacijska je metoda vježbanja i postizanja stabilnosti mišića trupa kako bi donji i srednji dio kralježnice ostvarili punu stabilnost a vratna kralježnica i ostali periferni dijelovi tijela punu mobilnost. Temelji se na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti). Prateći razvoj djece od njihovog rođenja do navršene godine dana života, može se uočiti da sva djeca imaju iste položaje koje zauzimaju, usvajaju iste pokrete i teže istom cilju, a to je kretanje i uspravljanje na dvije noge.

Da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati adekvatnu stabilnost dubinske i površinske muskulature trupa kojim će se oduprijeti sili gravitacije. Kako kod djece, tako i kod odraslih osoba, ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati lako i bez ograničenja te bez problema proizvesti silu potrebnu za izvođenje funkcionalnog pokreta svakodnevnog života (radne aktivnosti, podizanje tereta).

Metoda dinamičke neuromišićne stabilizacije posebno se preporučuje sportašima čije su mišićne sile ekstremiteta puno snažnije te je stoga potrebna i mobilnost središnjeg dijela trupa kako bi se uskladio mišićni balans i spriječila ozljeda.

  • bolnih stanja kralježnice (protruzije, hernije diska) i prevencije nastanka navedenih problema
  • skolioze i skoliotičnih držanja
  • Kifoze i kifotičnih držanja
  • Lordoze i lordotičnih držanja
  • problema s diskovima kralježnice (rotruzije i ekstruzije diskova)
  • za održavanje higijene kralježnice u svakodnevnom funkcioniranju
  • u prevenciji sportaša kao priprema kralježnice za veće fizičke napore
  • pri ograničenja pokreta kukova, koljena, ramena i kralježnice
Zakažite svoj pregled već danas i brzo riješite svoje zdravstvene brige!
Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite popust od 10% na posebne pakete terapije koje smo pripremili samo za Vas.