POLIKLINIKA PREVENTIS

Ortopedija

Liječenje prijeloma

Zavisno o tipu prijeloma, određuje se je li potrebno operativno ili neoperativno liječenje. Većina prijeloma kostiju ipak ne zahtijeva operativno liječenje nego se može kvalitetno sanirati konzervativnim pristupom koji uključuje imobilizaciju (ortoze, longete ili gipsom), fizikalnu terapiju i adaptaciju hoda, opseg pokreta i medicinske ciljane vježbe. Od svih prijeloma, operacija je nužna tek u manje od 10% slučajeva.

U oba slučaja, na temelju fizikalnog pregleda, proučene medicinske dokumentacije, subjektivnog stanja i općeg stanja pacijenta, planira se program fizikalne rehabilitacije kojemu je cilj ozlijeđeni ekstremitet vratiti u punu funkciju.

Kako biste u potpunosti sanirali svoju ozljedu ili obavili kvalitetnu postoperativnu rehabilitaciju, javite se u Centar fizikalne medicine Preventis i prepustite u ruke našim zdravstvenim stručnjacima.

Liječenje ozljeda ligamenata

Ligamenti su tkiva slabije elastičnosti i veće čvrstoće, zbog čega imaju uloga stabilizacije određenog zgloba pri određenom pokretu. Ozljede ligamenata jedne su od najčešćih ozljeda u populaciji profesionalnih ili rekreativnih sportaša, ali također je česta kod neaktivne i starije populacije. Skupina ligamenata koji su najčešće oštećeni su ligamenti koljena. U kontaktim sportovima poput rukometa, nogometa i košarke ovakve vrste ozljeda posebno su česte.

Kvalitetnom procjenom i fizikalnim pregledom naših zdravstvenih stručnjaka ustanovit ćemo ozbiljnost i vrstu ozljede, kao i postoji li pridružena ozljeda ostalih struktura koljena. Po potrebi se daje uputa za daljnju dijagnostičku obradu. Nakon rehabilitacije daljnjim uputama i radom na prevenciji smanjujemo mogućnost buduće traume.

Ako ste nedavno ozlijedili ligamente, niste zadovoljni ishodom prethodnog liječenja ili želite proći prevencijski program, javite se u Centar fizikalne medicine i rehabilitacije Preventis.

Liječenje ozljeda tetiva

Problemi bolova u tetivama često su vezani uz prenaprezanja određenih zglobova i lošije biomehaničko opterećenje zglobnih struktura. Radi se o ozljedama koje su prilično česte u sportu ali i radnim aktivnostima s ponavljajućim pokretima.

Među tetive koje su najčešće ozljeđene spadaju tetive rotatorne manšete ramena, Ahilova tetiva (u području lista i stopala) i tetiva kvadricepsa (u području koljena). Kod problema koji traju duže vrijeme dolazi do degeneracije (propadanja) tetivnih stanica i vlakana u masno tkivo zbog čega gube svoja svojstva stabilizatora zglobova.

Imate li problem s tetivama ramena obratite nam se u Centar fizikalne medicine i rehabilitacije Preventis kako bi se na djelovalo temeljito i pravovremeno te što prije otklonio problem. Ako se radilo o prethodnom operativnom liječenju tetive, rana postoperativna rehabilitacija neophodna je za potpun oporavak ozlijeđene tetive.

Liječenje oštećenja hrskavice

Oštećenja hrskavice jedna su od najčešćih oštećenja današnje populacije. Zglobna hrskavica vrsta je vezivnog tkiva koja sadrži čvrstu međustaničnu tvar i hrskavične stanice (hondrocite). U svojoj građi nema živce niti krvne žile te se zbog toga u hrskavici ne osjeća bol. Pacijenti zbog toga često nisu svjesni da im se hrskavica troši. Osjet boli javlja se tek kad oštećenje zahvati koštanu strukturu, a tada je već nastupilo nepovratno oštećenje koje zahtjeva različite metode liječenja.

Najčešća oštećenja hrskavice nalaze se u području kralježnice, zgloba kuka, koljena i ramena. Zbog nemogućnosti hrskavice da se samostalno ponovno nadogradi, potrebno je na vrijeme reagirati i posjetiti zdravstvenog stručnjaka pri prvim simptomima.

Metode kojim se već u samom početku pristupa sanaciji bolnih stanja pri oštećenjima hrskavice su fizikalna terapija, dekompresijska terapija kralježnice, tehnike povećanja pokretljivosti zglobova i klizanja zglobnih struktura te naposljetku vježbe jačanja.

Liječenje ozljeda meniska

Menisk je najmanji dio zgloba koljena, građen je od hrskavičnog tkiva te je njegova uloga apsorpcija sila koje se prenose preko zgloba koljena. Osnovna je uloga meniska stabilizacija zgloba koljena pri pokretanju.

Menisk je obično oštećuje pri brzim i nekontroliranim, nenadanim kretnjama, kad mišići ne uspiju stabilizirati koljeno pa tada menisk dolazi pod snažni pritisak. Pacijenti na pregledu opisuju da ih je prilikom takvog pokreta opisuju da ih nešto zaboljelo ili pecnulo s unutarnje ili vanjske strane koljena, a unutar 24 sata od ozljede obično dođe do otoka u predjelu koljena. Obično se radi o sportskim ozljedama ali se može dogoditi pri bilo kojem pokretu tijekom svakodnevnog života.

U Centru fizikalne medicine i rehabilitacije Preventis ozljedu i njen stupanj utvrđujemo fizikalnim kliničkim pregledom, a potvrđuje se magnetskom rezonancijom. Pri blažem obliku ozljede meniska za ublažavanje bolova dovoljne su konzervativne metode kao što su odmor, hlađenje, fizikalna terapija i vježbe jačanja. Ako se radi o opsežnijoj ozljedi u smislu rupture ili potpunog puknuća meniska, potrebno je pristupiti operativnom liječenju. Najčešće se koristi minimalno invazivni pristup kojim se artroskopski odstrani samo oštećeni dio meniska nakon čega se provodi rehabilitacija u smislu jačanja i smanjivanja bolnog stanja.

Liječenje artroze i artritisa

Osteoartritis je degenerativno stanje koje opisuje oštećenje zglobne hrskavice te njeno propadanje (degeneracija) zbog čega se težina prenosi na kost koja se nalazi ispod hrskavice. Uništavanje hrskavice uzrokuje trljanje kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol i gubitak pokreta.

Liječenje osteoartritisa, s obzirom na specifičnosti i težinu ozljede, uvijek zahtijeva individualan pristup. Najčešće liječenje započinjemo fizikalnom terapijom, promjenom i rasterećenjem tijekom svakodnevnih aktivnosti, te jačanjem muskulature u području određenog zgloba. Značajnu učinkovitost kod takvih stanja pokazuju metode manualne terapije kojima pomažemo klizanje zgloba i njegovu pokretljivost. Za smirivanje akutnih bolova i lokalnog upalnog procesa primjenjuju se lijekovi protiv bolova i upala. Ako je oštećenje hrskavice preveliko, ponekada je također potrebno provesti operativno liječenje.

U Centru fizikalne medicine i rehabilitacije Preventis, cilj je odgoditi ugradnju umjetnog zgloba te održati funkcionalnost što je duže moguće. Naši zdravstveni stručnjaci napravit će objektivnu procjenu stanja zgloba, proučiti medicinske nalaze i odrediti će se adekvatna i strogo individualna fizikalna rehabilitacija kako bismo Vas oslobodili boli.

Liječenje sindroma prenaprezanja

Sindromi prenaprezanja spadaju u skupinu sportskih ozljeda ali i ozljeda koje se događaju pri kontinuiranim i jednakim radnim aktivnostima.

Jedni od najčešćih takvih oštećenja nazivaju se ˝teniski˝i ˝golferski˝ lakat. Javljaju se na hvatištu tetive za koštanu površinu ili na spoju tetive i mišića (mioentezijski prijelaz).

Najčešći simptomi su smanjena funkcija određenog zgloba ili ekstremiteta, a bol se u kroničnoj fazi može širiti duž mišića. Ovisno o stadiju bolesti primjenjuju se različite vrste liječenja. Ako se radi o blagim slučajevima najčešće je dovoljno otkloniti uzrok, a to je prenaprezanje i napraviti korekciju tehnika ako se radi o sportskoj ozljedi. Nadalje, potrebno je povremeno imobilizirati zglob a pacijenta naučiti vježbama istezanja tetiva i mišića.

U slučaju bolova i otoka primjenjuje se fizikalna terapija, analgetici i protuupalni lijekovi. Kod određenog broja pacijenata pokazalo se korisnim nošenje ortoza i udlaga, te terapija protuupalnim injekcijama (lokalno). U najtežim slučajevima liječnik i pacijent odlučuju se na operaciju.

Ako imate bolove u području tetiva i mišića, obratite se u naš Centar kako bismo detaljno procijenili stanje i dali uputu za liječenje i rehabilitaciju.

Liječenje kompresivnih neuropatija

Najčešća kompresivna neuropatija je sindrom karpalnog tunela. On nastaje pritiskom na živac medijanus u dijelu šake uz ručni zglob. Simptomi se razvijaju polako: počinju s prolaznim trncima u prstima, često tijekom noći ili ujutro, a kasnije traju cijeli dan. Osim toga može doći i do otoka palca ili svih prstiju koji može biti praćen bolovima. Kasnije se razvija i mišićna slabost, a pacijenti to primijete kad im počnu ispadati predmeti iz ruke. Najčešći uzrok je preopterećenje tetiva u tom dijelu šake, a vezano je uz određene poslove kao što su rad na tipkovnici ili čišćenje te sportove kao što je dizanje utega.

Primarni način liječenja je fizikalna terapija u kombinaciji s terapijskim vježbama. Kako biste riješili problem sindroma karpalnog tunela ili neke druge kompresivne neuropatije, obratite nam se u Centar fizikalne medicine i rehabilitacije Preventis.

Zakažite svoj pregled već danas i brzo riješite svoje zdravstvene brige!
Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite popust od 10% na posebne pakete terapije koje smo pripremili samo za Vas.